top of page
S_Fullersta2d.jpg

Om dessa väggar kunde tala, 2019

Fullersta Gård, Stockholm.

Curated by Susanne Ewerlöf. 

Sculpture installation.

photos by Lena Bergendahl

Papegoja, Amöba, Korall, Fjäril och en Vattenfilterapparat

Vattenfilterapparat

 

Jag fick en bok på posten, Fullersta Gård – 400 år kulturhistoria ”mitt i byn”[1] i vilken man kan läsa att 1887 var innehållet i det ena rummet på Fullersta Gård: ett skåp, ett bokskåp, ett bord, en pall, två klosetter, en trappstege och en vattenfilterapparat. Skulpturen som nu står i ett av rummen baseras på och integrerar några av dessa objekt som en slags multifunktionell facilitet. En fusion av en klosett och ett vattenfilterapparat som är konstruerad runt en trappstege. På golvet står en stor vattentank med en skål på toppen som har hål borrade ner i vattentanken. Skålen fungerar som en pissoar där urin kan samlas upp. På tanken sitter en vattenpump monterad, den pumpar urinen vidare till ytterligare en vattentank på toppen av stegen. Från denna tanken går en slang ner i en sorts camelback[2] vätskepåse. Vattenslangen är delad i två delar så att vätskan passerar genom ett lifestraw[3] vattenfilter. Från stegen hänger en metallkorg, fylld med halvfulla burkar med mc-olja, rostborttagningsmedel, förgasartvätt och andra klenoder funna utanför ett scooterservicegarage. I den postapokalyptiska storfilmen Water Worlds öppningsscen ser man huvudrollsinnehavaren Kevin Costner urinera i en slags apparat som visar sig vara ett vattenfilter som gör urinen drickbar.

Tvättbräda

 

I ett magasin om Huddinge hittade jag en text med titeln Familjetvätten torpens räddning[4]. Det var inte texten som fattade mitt intresse utan ett gammalt foto från 1906. Foton är ifrån en del av Hagalunds Tvätterimuseum vid Albysjöns strand med titeln Torkladan[5]. I bilden ser man hur gamla objekt används för att tvätta och torka kläder.

 

Skulpturen började i ett försök till att skapa en tvättbräda - ett försök som på sitt sätt var framgångsrikt. Även om jag sedan behövde tillverka en till tvättbräda och en till och ytterligare en till. Tillslut gjorde jag tvättbrädor som inte alls var tvättbrädor, utan något helt annat. Vad dessa nya objekt blev är mer osäkert.

 

Fyrkantig ordkalligrafi är en ny typ av skrift, nästan som en kod, uppfunnen av den kinesiske konstnären Xu Bing. Vid första blick verkar det handla om kinesiska tecken, men i verkligheten är det ett nytt sätt att skriva svenska på. Kinesiska läsare förväntar sig kunna läsa texten, men kan inte. Västerländska läsare är förvånade över att de kan läsa den.

 

Några gånger går skulpterande till på det här sättet och det behöver inte vara fel, men låt mig försöka förklara processen och utfallet genom fyra biologiska metaforer.

 

Papegoja, amöba, korall och fjäril

 

Papegoja[6] är när man kopierar ett objekt fullt och helt, man adopterar objektet istället för att adaptera.

 

Amöba[7] är när man påbörjar en slags process någonstans mellan en restaurering och en renovering. Eller så kopierar man objektet så precist man kan, man behåller objektets form och funktion men kanske målar man objektet i en annan färg.

Korall[8] är när man behåller objektets form men förändrar objektets innehåll och funktion. Man har kanske tappat intresset för tvättbrädor och behov for något annat, men man väljer att hålla fast vid tvättbrädans former.

 

Fjäril[9] är när man förändrar både form och innehåll totalt. Man började någon gång med tvättbrädor, men nu gör man något helt annat, utan att man helt tappat ursprungets arvsmassa. En människa har ju något av samma ursprungliga gener som en fjäril, även om man inte bokstavligen flyger omkring som en.

Kris

 

The Columbus Washboard Company in Logan, Ohio ships washboards to military overseas who have no access to laundry facilities. These instructions are inserted in those kits:

 

  1. Put water in the tub (bucket or sink) until ¾ full.

  2. Put underwear into the water to soak.

  3. Rest the soap bar at the top of the board.

  4. Rub underwear over soap and then rub item vigorously on the metal rub surface. Repeat step 4 until item is clean.

  5. Put shirts in water and repeat step 4 to clean.

  6. Wash pants the same way.

  7. Last item to wash would be your socks. Allow them to soak and repeat step 4 many times.

  8. Discard dirty water, refill bucket and rinse items until no soap remains.

  9. Wring out clothing items and pin on clotheline to dry.

 

Till min dator får jag mail från en webbplats med namnet Academia[10]. Jag använde denna platsen för att läsa en text, Ulrike Meinhof and the RAF: Theory, Praxis, and Practice skriven av Nick Martin. Efter detta får jag kontinuerligt information om alla texter som relaterar till Röda armé-fraktionen. Det kommer upp titlar på texter som 1970s Terrorism Goes Cinema: The Baader-Meinhof-Complex and United Red Army och The End of the Baader Meinhoff Group The Long Goodbye of the RAF Between 1977 and 1998.

Hybriditet

 

En dag när jag kände att jag gjort tillräckligt med utställningen satte jag mig ner och kollade vad som fanns. Medan jag satt där kände jag att jag höll på att tappa känslan i den högra sidan av min kropp, som när man sovit på sin arm och vaknar och armen känns helt stel. Denna gången hade jag inte sovit och det var inte bara min arm, utan halva jag. Halva jag försvann under en minut och kom sen tillbaka likt en somnad arm som vaknat. Vart min högra sida tog vägen vet jag inte, men jag tror i alla fall att det var samma halva som kom tillbaka som hade försvunnit. Det känns lite som om den tog sig en tur tillbaka i tiden, för det är så det känns nu. Jag känner lukter, hör ljud och ser bilder av saker som existerat tidigare, minnen som är diffusa, ospecifika. Halva jag är nu och halva jag är då på samma gång.

 

[1] Fullersta Gård – 400 år kulturhistoria ”midt i byn”, Huge Fastigheter AB, 2010.

[2] En Camelback vätskepåse är en mjuk behållare för vätska man kan ha i sin ryggsäck och dricka ut av igenom en slang med ett munstycke ofta använd under sportslig aktivitet.

[3] Lifestraw er ett lite portabelt vattenfilter i plast.

[4] ‘Familjetvätten torpens räddning’ i Huddinge vår hembygd – En berättelse om Huddinge och Huddinge Hembygdsförening, Huge Fastigheter AB, 2009. 

[5] ‘Torkladan från 1906 vid Albysjöns strand’. Foto av Stig Almqvist. Ibid.

[6] ‘New Television, Globalisation, and the East Asian Cultural Imagination’ i Hong Kong University Press, Michael Keane, Anthony Y.H. Fung, Albert Moran, 2007.

[7] Ibid

[8] Ibid

[9] Ibid

[10] Academia webbsida: https://www.academia.edu (accessed: 2/11/2019)

S_Fullersta2g.jpg
S_Fullersta2k.jpg
S_Fullersta2e.jpg
S_Fullersta2i.jpg
S_Fullersta2m.jpg
S_Fullersta2l.jpg
S_Fullersta2j.jpg
S_Fullersta2h.jpg
S_Fullersta2n.jpg
S_Fullersta2c.jpg
S_Fullersta1a.jpg
S_Fullersta1h.jpg
S_Fullersta1d.jpg
S_Fullersta1c.jpg
S_Fullersta1e.jpg
S_Fullersta1g.jpg
bottom of page